Wyniki badań naukowych nad kwasem chlorogenowym

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kwas chlorogenowy (CGA) jest organicznym związkiem chemicznym z grupy polifenoli, a zatem związków zawierających przynajmniej dwie grupy hydroksylowe (grupy wodorotlenowe, zbudowane z atomu tlenu i wodoru) przyłączone do pierścienia aromatycznego. Kwas chlorogenowy jest estrem kwasu chinowego i kwasu kawowego (organicznego związku chemicznego z grupy hydroksykwasów). To naturalny przeciwutleniacz, występujący m.in. w pokrzywie, karczochach, liściach i owocach kakaowca, a także suszonych śliwkach. Kwas ten nomen omen nie zawiera chloru, nazwa pochodzi od greckich słów „zielone światło” i „dając początek” ze względu na zieloną barwę podczas utleniania. Związek ten wykazuje działanie spowalniające uwalnianie glukozy do krwi po posiłku [1].

Badania naukowe nad kwasem chlorogenowym

Pierwsze badania nad kwasem chlorogenowym i jego wpływem na organizmy ludzkie i zwierzęce przeprowadzono w latach 90. Badaniu poddano grupę myszy. Celem badania było poznanie jaki wpływ ekstrakt z zielonej kawy (GCBE – green coffee bean extract) wywiera na odkładanie tłuszczu u myszy oraz ich wagę. Myszom dostarczano standardowe pożywienie składające się z karmy oraz nieograniczonych ilości wody. Ekstrakt z zielonej kawy na potrzeby badania wyizolowano z niepoddanych paleniu ziaren kawy. Używając chromatografii cieczowej, badacze mieli sposobność, żeby standaryzować poziom bezwodnej kofeiny (zawartość: 10%) oraz kwasu chlorogenowego (zawartość: 27%). Ekstrakt z zielonej kawy ponadto zawierał również inne związki, takie jak: 3-caffeoylquinic acid (5,5%) oraz feruloylquinic acids (16%). Włączone do próby badawczej gryzonie przez dwa tygodnie znajdowały się na diecie, w której skład wchodziło 0,5% lub 1% ekstraktu zielonej kawy. Grupy były karmione także dietą, zawierającą wyłącznie kwas chlorogenowy, tylko kofeinę lub  znajdowały się na diecie bez żadnych dodatków. Inną grupę myszy karmiono pożywieniem, do którego dodano Orlistat – lek mający przeciwdziałać otyłości. W czasie trwania badania gryzonie były ważone raz na dwa dni, zaś po zakończeniu usunięto im tkankę tłuszczową i po raz kolejny zważono. Wyniki badań pokazały, że uzyskano ograniczenie masy ciała u myszy zjadających jedynie ekstrakt z zielonej kawy. U gryzoni przyjmujących kofeinę nie zanotowano znaczącego spadku wagi, natomiast u tych, które konsumowały wyłącznie kwas chlorogenowy zaobserwowano spadek wagi [2]. Jeszcze inne badanie nad kwasem chlorogenowym przeprowadzone zostało pod nadzorem Joe Vinsona i kolegów z uniwersytetu w Scranton. Do grupy kontrolnej zaliczono 16 osób: 8 kobiet oraz 8 mężczyzn w przedziale wiekowym od 22 do 46 lat. Wszyscy uczestnicy eksperymentu mieli nadwagę, ich BMI plasowało się w okolicach 28. Badanie trwało 22 tygodnie, a jego uczestnikom regularnie mierzono wagę, BMI, procentowy udział tkanki tluszczowej i ciśnienie. W eksperymencie stosowano ekstrakt z zielonej kawy standaryzowany na zawartość kwasu chlorogenowego (45,9%), drugiej części z kolei placebo. Badanych podzielono na trzy grupy – dwie po 6 osób, jedna czteroosobowa. Wszystkim grupom podawano w innej kolejności placebo, niską dawkę ekstraktu z zielonej kawy (700mg)  oraz wysoką dawkę ekstraktu z zielonej kawy (1050mg). Między etapami włączono do programy dwutygodniowe przerwy, mające na celu oczyszczenie organizmu z preparatu. Wyniki przeprowadzonego badania pokazały, że podczas przyjmowania ekstraktu z zielonej kawy utrata wagi była znaczna, naturalnie w zależności od przyjmowanej dawki. Także procentowa zawartość tłuszczu uległa zmniejszeniu wśród tych badanych, którzy przyjmowali rzeczony ekstrakt. Co ważne, badanie wykazało, że nie zanotowano żadnych skutków ubocznych [3].

Bibliografia:

[1] Johnston, K. L.; Clifford, M. N.; Morgan, L. M. (October 2003). „Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine”. Am. J. Clin. Nutrit. 78 (4): 728–733. PMID 14522730

[2] Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice (Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani) BMC Complementary and Alternative Medicine 2006, 6:9

[3] Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects (Joe Vinson, Bryan Burnham, Mysore Nagendran) Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, January 2012 Volume 2012:5 Pages 21 – 27

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*